Yritystoimintaa on nyt takana viitisen vuotta ja katto poikineen on ehditty tänä aikana tehdä. Projekteja on ollut kaiken kokoisia, helpoista rutiinihommista monimuotoisiin ja haastaviin, sadoissa erilaisissa maisemissa. Mutta mistä kaikki oikein alkoi?
Katto Savo -yrittäjä

Katot tulivat minulle tutuiksi jo 15-vuotiaana, kun sukulaiseni kautta päädyin kesäksi töihin kattoremontteja tekemään. Tuolloin nuorempana olin sitä mieltä, etten tulisi tätä työkseni tekemään ja mielenkiinnon kohteet olivat jossain aivan muualla. Katoilla riittävän monta kesää keikuttuani ja taitojen koko ajan karttuessa homma alkoi kuitenkin maistua harvinaisen hyvin.

Jäin siis katoille töihin ja vuosien varrella alkoi heräillä idea omasta yrityksestä. Päätös kypsyi hitaasti; pari-kolme vuotta ehdin pyöritellä asiaa päässäni ennen hyppyä työntekijän roolista oman yrityksen puikkoihin.

Työ tekijäänsä opettaa

 Omaa yritystä perustaessani en tiennyt yrittäjyydestä mitään. Kattoja olin tehnyt ennenkin ja alan ammattitaitoa löytyi, mutta yrittäjyyteen liittyi paljon sellaista, mitä en ollut etukäteen ajatellut. Olen opetellut paljon uutta, joskus myös kantapään kautta. Yksi kerrallaan haasteista on selvitty ja nykyään varsinaisen kattojen tekemisen lisäksi ovat myös myynti ja paperihommat tulleet tutuiksi.

Vaikka olen kattoalan yrittäjäksi nuorehko, ammattitaitoani ei ole sen vuoksi kyseenalaistettu. Jotkut asiakkaat on joskus (tuoreena yrittäjänä otettuja) kuviani firman nettisivuilta katsottuaan vähän pilke silmäkulmassa ääneen ihmetelleet, kun paikalle ilmaantuukin työkaluineen tämmöinen ”ihan aikuisen näköinen” savolainen mies…

Katto Savon ensimmäinen työmaa oli ihan tavallinen autotallin katto. Se saatiin valmiiksi suunnitellusti ja ilman mitään kovin erityisiä sattumuksia, mutta muistaahan sen ensimmäisen aina! Yrittäjäuralleni on mahtunut myös monia haastavampia kohteita. Yksi mieleenpainuvimpia kokemuksia oli, kun Kuopion museon vanhan osan laajan peruskorjauksen yhteydessä pääsin toteuttamaan kohteeseen vesikatot puutöineen. Museo oli kaikessa arvokkuudessaan poikkeuksellinen kohde. Useat kattoremontit sujuvat rutiinilla, mutta museon kattoa suunnitellessa ja toteuttaessa pääsi paikoin ihan tosissaan miettimään. Pääsin haastamaan itseäni samalla, kun sain hyödynnettyä valtavan määrän minulle kertynyttä tietoa ja ammattitaitoa. Vesikatot ja niihin liittyvät puutyöt valmistuivat noin viidessä kuukaudessa. Projekti toteutettiin yhdessä kokeneiden aliurakoitsijoiden kanssa ja lopputulokseen olin, ja olen edelleen, hyvin tyytyväinen. Sitä työmaata en varmasti unohda koskaan.

Elämäntapana yrittäjyys

Yrittäjäksi ryhtymisessä on auttanut aito savolainen ”viäräleukaisuus” – tarvittaessa huumorilla pääsee yli mistä vain. Vastapainon yrittäjyydelle on tarjonnut vilkas kolmen lapsen tähdittämä kotielämä, ja olenpa aina välillä ennättänyt käymään kalassakin. Vaikka kattojen tekeminen on mahdottoman mukavaa hommaa, taukokin on välillä tarpeen ja kalastaessa pääsee hyvin hetkeksi irti työasioista. 

Yrittäjyydessä eniten pidän siitä, että saan itse päättää mihin suuntaan menen ja mitä teen. Vaikka yrittäjällä onkin työntekijään verrattuna ihan omanlaisensa stressin aiheet, pidän yrittäjäksi ryhtymistä hyvänä päätöksenä ja tällä polulla aion pysyä. Konesaumakattojen tekeminen on käsityöammatti, johon oppii vain tekemällä. Asiaan perehtyneitä ja oikeanlaisin työkaluin varustautuneita tekijöitä näille katoille on harvassa. Töitä tuntuu Katto Savolla riittävän ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

Ja hommat jatkuu!